Tietoa geopolymeereistä.Geopolymeerit ja niihin liittyvä tutkimus ovat olleet viime aikoina melkoisessa nosteessa varsinkin Suomessa. Harva kuitenkaan tietää mitä geopolymeerit oikeastaan ovat, eikä asiaa välttämättä auta mediassa silloin tällöin esiintyvät sensaatiohakuiset otsikot. Kekon väki on luonnollisesti sitä mieltä, että geopolymeerit ovat parasta sitten Portland-sementin, mutta siitä huolimatta kaikkea aiheeseen liittyvää hypetystä ei tule ihan purematta niellä.
|
No mitä ne geopolymeerit sitten ovat?
Geopolymeerit ovat epäorgaanisista raaka-aineista valmistettuja kiinteitä materiaaleja, joita voidaan hyödyntää lukuisissa erilaisissa sovelluksissa mm. sideaineen erilaisissa rakennusmateriaaleissa, tulenkestävissä materiaaleissa, vedenpuhdistuksessa sekä ympäristölle haitallisten jätteiden stabiloinnissa. Geopolymeerin pääasiallinen raaka-aine on yleensä jokin runsaasti piitä ja alumiinia sisältävä epäorgaaninen materiaali, joka voi olla peräisin luonnosta tai teollisesta toiminnasta. Geopolymeerin valmistus perustuu raaka-aineen ja niin sanotun aktivaattorin välisiin reaktioihin, joiden lopputuloksena syntyy luja ja kestävä materiaali. Aktivaattori on tyypillisesti jokin alkalinen aine, joka edistää raaka-aineen liukenemista sekä tuo geopolymeerin kemialliseen rakenteeseen tarvittavia ”rakennuspalikoita”.
Ratkaisu ilmastonmuutokseen?
On arvioitu, että noin 8 % ihmiskunnan hiilidioksidipäästöistä syntyy betonissa sideaineena käytettävän sementin tuotannosta, mikä on hiukan mustannut betonin mainetta rakennusmateriaalina. Kun betonissa käytettävä sementti korvataan kokonaan geopolymeeri-sideaineella saadaan betonia, jonka hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi kuin tavanomaista sementtiä käytettäessä. Geopolymeerit yksistään eivät kuitenkaan voi ratkaista globaalissa mittakaavassa sementin ympäristöongelmia, sillä geopolymeerien pääasiallisia raaka-aineita ei synny sellaisia määriä, joilla voitaisiin vastata sementin valtavaan kysyntään.
Me Kekolla kuitenkin näemme, että geopolymeeri-pohjaiset materiaalit voisivat olla osa ratkaisua monilla maantieteellisillä alueilla, joilla tuotetaan merkittäviä määriä geopolymeerien raaka-aineeksi soveltuvia sivu- tai jätevirtoja. Näiden materiaalien hyödyntämisellä on toki myös muitakin etuja. Sivu- ja jätevirtojen tuottajille geopolymeerit avaavat uusia liiketoiminnan mahdollisuuksia, kun sivu- ja jätevirrat tuotteistetaan arvokkaiksi geopolymeerien raaka-aineiksi. Näin usein jo pitkälle prosessoidut materiaalit pääsevät takaisin kiertotalouden materiaalikiertoon ja niistä saadaan kaikki hyöty talteen mahdollisimman arvokkaassa käyttökohteessa. Tämä säästää neitseellisiä luonnonvaroja tuleville sukupolville ja jätevirtojen tapauksessa vähentää myös jätteen käsittelyn kustannuksia sekä ympäristövaikutuksia. Superluja, kestävä ja keveä ihmemateriaali?
Geopolymeerejä markkinoidaan joskus mullistavina, superlujina, ympäristöystävällisinä, tuhansia vuosia kestävinä ihmemateriaaleina. Kun puhutaan geopolymeereisä kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että kyseessä on oikeastaan varsin sekalainen joukko erilaisia materiaaleja, joilla on raaka-aineista ja valmistusprosessista riippuen hyvin erilaisia ominaisuuksia. Jotkut geopolymeerit ovat todellakin äärimmäisen lujia, osa hyvin keveitä ja tietyt materiaalit ovat osoittautuneet varsin vastustuskykyisiksi ajan hampaalle tai rankoille olosuhteille. Geopolymeereissä on toki ytyä, mutta valitettava tosiasia kuitenkin on, että kaikkea kivaa ei yleensä saa samassa paketissa. Usein sopivaa geopolymeerireseptiä hahmoteltaessa täytyykin tehdä kompromisseja esimerkiksi lujuuden, työstettävyyden, huokoisuuden, taloudellisuuden, ympäristöystävällisyyden välillä.
|